Hoe gedragskunde bijdraagt aan succesvol veranderen
Behavioral strategy: gedragskunde in bedrijfstermen
Wat is Behavioral Strategy?
In het kort: het is de toepassing van inzichten uit de psychologie en gedragseconomie in de praktijk van het strategisch management.
Elk proces, elk project en elke vernieuwing staat of valt met goede besluitvorming en echte, duurzame gedragsverandering. Tot voor kort zat de kennis hierover in de ‘softe’ hoek. Daar komt verandering in.
De laatste decennia is de (neuro)psychologische kennis, mede door nieuwe en kwantitatieve onderzoeksmethoden, enorm toegenomen. Het heeft de ‘fuzzy’ side aanzienlijk verminderd en de toepassing blijkt bijzonder effectief.
Waarom soft skills niet soft zijn en veel geld opleveren (of kosten)
Falende transities:
Uit onderzoek blijkt, dat het merendeel van de transities niet slaagt. Gelukkig is er ook onderzoek gedaan, waarom dit zo is en wat cruciale factoren zijn voor succesvolle transities. Hieronder is het resultaat zichtbaar van een studie van Fuiji. De grootste succes/faal factoren zijn de mens-factoren als (besluitvormings)processen, skills, houding en gedrag.
Figuur 1: vier motoren van effectieve verandering en hun invloed. Bron: Fuiji
Kostbare besluitvormingsprocessen:
McKinsey onderzocht bij meer dan 1200 managers van internationale bedrijven, hoeveel slechte besluitvormingsprocessen kunnen kosten. Zij kwamen in dit onderzoek uit op 530.000 verspilde dagen per jaar, wat overeenkomt met 250 miljoen dollar verspilde loonkosten. De consequenties van deze slechte besluitvormingsprocessen is hier nog niet in meegenomen.
Het goede nieuws: goede besluitvormingsprocessen leveren aantoonbaar dit op:
- Solide besluiten waarbij niets over het hoofd is gezien
- Werkbare scenario’s voor onverwachte omstandigheden
- Vermindering van office-politics
- Vermindering van missers en ‘collateral damage’
- Hogere betrokkenheid van stakeholders
- Meer executive power
- En last but not least: verhoging van de ROI (zie hieronder)
Met dat voor ogen, kunnen we stellen dat het gebruik van de term ‘soft skills’ niet meer passend is.
Figuur 2: Decision Quality & ROI – Bron: McKinsey
Transities & Behavioral Strategy
Aan het einde van dit artikel gaan we even terug naar het begin van dit artikel. Herinner je je Fokke & Sukke?
Herkenbaar?
Het niet slagen van transities is zelden een gebrek aan intentie of plannen. Het niet slagen zit veel vaker in het gat tussen plannen en uitvoering, tussen intenties en gedrag. Om transities daadwerkelijk te laten slagen is een integrale aanpak de enige effectieve manier om dit te bereiken. Dit betekent: het integreren van alle aspecten die van belang zijn, inclusief de menskant. Die laatste vraagt net zoveel strategie als de organisatie kant. Vandaar Behavioral Strategy.
Figuur 3: De Transitie schijf – gebaseerd op het 7 S model van McKinsey
Scan je organisatie
Met dit alles in het hoofd, is het niet onverstandig je organisatie op de verschillende vlakken te scannen. Hoe staat het ervoor? Hoe doen wij het? Wat zijn de plannen en wat zijn de daadwerkelijke resultaten? Dit geeft zicht op zowel je goud als je achilleshielen. Als je daarover een keer wilt sparren, neem vrijblijvend contact met ons op. Je bent welkom.
Publicatie: geredigeerde versie van eerdere publicatie
9 januari 2023